Dette synes våre elever om prisen på privatisteksamen

I disse dager er det mye diskusjon rundt prisen på privatisteksamen, som elevene må dekke av egen lomme. Se hva våre egne elever sa da NRK kom på besøk.

I 2015 økte prisen på privatisteksamen fra 826 til 2000 kroner, dersom eleven har karakter i faget fra før. Årsaken var blant annet at rundt én av tre privatister ikke møtte opp til eksamen, skriver NRK.

Skolepengene blir dekket av Lånekassen, men selve privatisteksamen må betales fra elevenes egen lomme.

– Det blir trangt økonomisk, sier Bjørknes-elev Emma Haugerud, som har meldt seg opp til fire eksamener.

Grunnen til at debatten igjen har blusset opp, er at SV lanserer en alternativ ordning i sitt forslag til partiprogram, hvor privatister som møter opp til eksamen kan bli belønnet ved å få refundert 75 prosent av betalingen.

Ingen stor betydning

Hos oss gjør mange elever seg klare til privatisteksamen denne våren, og Bjørknes-elevene NRK snakket med tror ikke det vil ha stor betydning om de får tilbake deler av eksamenspengene eller ikke.

– Selv om jeg får tilbake 75 prosent så gjør ikke det noe med karakteren du får. Jeg kommer til å møte opp til eksamen uansett, sier Anne Julie Olavsen.

Medelev Nils Herman Stray har som mål å komme inn på juss-studiet i Oslo. Han synes også det er greit at det koster noen tusenlapper å pynte på karakterkortet fra videregående.

– Man må stå for de valgene man har tatt, og hvis du ikke presterer når man har sjansen,  får man ta   konsekvensene.

Les hele artikkelen på nrk.no her, eller se videoinnslaget fra Distriktsnyheter Østlandssendingen her.

Kilde: nrk.no