Hvordan velge yrke

Lurer du på hva du skal bli når du blir stor? Her har vi samlet noen tips til hva du bør tenke på når du skal velge yrke.

Velg noe du er interessert i

Hva er det du allerede er interessert i som du kunne tenke deg å jobbe med? Jo mer interessert du er, jo lettere er det å holde seg motivert gjennom hele studiet.

Hvilke egenskaper har du?

Liker du å jobbe teoretisk eller praktisk? Jobber du best i team eller for deg selv? Skriv ned alle kvalitetene dine, og finn ut hvilke yrker som passer dine egenskaper.

Innhent informasjon

Finn så mye informasjon om yrket du kan. Hvilke egenskaper krever det at du har, hvor kan du forvente å få jobb, er jobbmulighetene gode, arbeidstider, lønn og så videre.

Utdanning

Få en oversikt over hvilke studier du kan velge, hva de innebærer og hvilke utdanningssteder du kan velge mellom. De fleste utdanningsinstitusjoner har også en “åpen dag” hvor du kan bli vist rundt på skolen og få snakke med lærere, studenter og skolens egne rådgivere.

Opptakskrav

Hvilke krav er det for å komme inn på studiet? Må du ha generell studiekompetanse eller krever det også at du har tatt et eller flere realfag, og hvor mange studiepoeng trenger du for å kvalifisere til opptak?

Dersom du mangler fag eller ønsker å forbedre karakterene dine kan vi hjelpe deg! Bestill en rådgivningstime her.