Dette sier studentene

Vi har snakket med tidligere Bjørknes-studenter for å finne ut hva de sitter igjen med etter å ha gått på skolen. Les om deres erfaringer som privatist, og hva de oppnådde etter studiene.

Forlot Bjørknes med 22 seksere på vitnemålet

I to år var Oda Marie Baumann Heier (24 år) fulltidselev ved Bjørknes Privatskole. 23 eksamener senere har hun 22 seksere på vitnemålet og studerer medisin i Oslo. Men hvordan klarte hun å få toppkarakter på 22 av 23 eksamener?

– Jeg prøvde å følge undervisningen så godt som mulig og tilpasse studieteknikken min til de ulike fagene og de ulike lærerne. Hvert fag krever en ulik tilnærming og lærerne har også forskjellige lærerstiler. Jeg følte at lærerne på Bjørknes var så flinke at jeg kunne stole på at opplegget deres var nok til å gi meg en sekser, så jeg prøvde å få mest mulig ut av det, forteller hun.

Oda mener at hun ikke har gjort noe spesielt annet enn å benytte seg av tilbudet på skolen og øve seg før eksamen ved å løse så mange gamle eksamensoppgaver som mulig. At favorittfagene hennes er realfag har heller ikke vært en ulempe.

– Jeg har alltid vært glad i realfag, så jeg synes matte, fysikk og spesielt kjemi var gøy.

Men selv om Oda jobbet hardt for å få de resultatene hun ønsket, betyr det ikke at hun ikke hadde et liv utenom skolen.

– Jeg har alltid vært en ganske organisert person, så det var egentlig ikke noe problem for meg. Det jeg pleide å gjøre var å komme på skolen til samme tid uavhengig av når jeg hadde undervisning, benytte meg av tiden jeg hadde mellom timene hvis jeg hadde fritimer og sitte igjen en liten stund hver dag. Når jeg gjorde dette var det ikke noe problem å få tid til alt.

Jobb aktivt med pensum

For at toppkarakterer skal være et realistisk mål må man ifølge Oda være bevisst på studieteknikken sin. Og å jobbe aktivt med pensum var det som funket for henne.

– Jeg liker å lage ordentlige notater så jeg kan lese på mine egne notater igjen før eksamen, ikke hele boken. Jeg tror også det er viktig å være fleksibel med studieteknikken og ikke bare fortsette å gjøre ting på en måte fordi det har fungert tidligere.

Hvorfor Bjørknes?

Det hun synes var det beste med Bjørknes er at å være elev her ga henne muligheten til å gjøre det hun hadde lyst til å gjøre videre. Oda har ikke gått på videregående skole og var nødt til å ta alle fagene hun trengte for å få generell studiekompetanse. I tillegg har hun fått noen gode venner her, og vil rette en ekstra takk til lærerne.- Hva var det beste med Bjørknes?

– Lærerne var veldig flinke. Både når det gjelder faglig tyngde, engasjement for fagene og pedagogikk. Det er jo de som gjør skolen bra og som gjorde det mulig for meg å oppnå det resultatet jeg gjorde.

Følg drømmen

Til alle som har en drøm om å starte på et studie, men ikke har karakterene til det, har Oda følgende oppfordring å komme med:

– Kjør på! Det er nok mange som tenker at de må ta opp altfor mange karakterer for å komme inn på drømmestudiet, men det er fullt mulig. Siden jeg ikke hadde gått på videregående selv, tok jeg opp alle fagene man trenger for å få vitnemål, så det er mulig å ta opp et tosifret antall fag. Nå som jeg går på mitt drømmestudium tenker jeg at det helt klart var verdt det. Tiden går uansett, så hvorfor ikke jobbe mot det man vil i livet?

 

Med ren viljestyrke og gode lærere er alt mulig!

Det fikk Oda erfare. I dag er hun på sitt tredje år på bioteknologi på NMBU. Til tross for at hun har ADHD, dyskalkuli og blitt fortalt at “alt hun kan er å tegne”.

– Jeg fikk et veldig godt grunnlag i alle fagene jeg hadde på Bjørknes, spesielt i naturfag og biologi, som har vært spesielt relevant for mine studier. Det som er så fint med akkurat Bjørknes, er at jeg fikk lære så mye utenom det som var pensum. Det var ikke det at fagene var vanskeligere enn de skulle være, men jeg fikk hjelp til å lære mer på egenhånd der jeg var spesielt interessert, forteller Oda Mamen.Bilde av Oda

Så i tillegg til å bli ekstra forberedt til sitt fremtidige studium, forbedret Oda karakterene drastisk på bare ett år. Med ADHD, dyskalkuli og tidligere blitt fortalt at hun burde satse på en kunstutdannelse fordi “det eneste du kan er å tegne”, fikk hun en helt ny giv på Bjørknes Privatskole.

– Jeg tror det var en kombinasjon av at jeg hadde funnet en utdannelse jeg var motivert for å jobbe for, og at jeg fant et sted hvor folk var villige til å gjøre det de kunne for å hjelpe meg å nå dette målet. Jeg er veldig glad for at ingen på Bjørknes fortalte meg at jeg siktet for høyt.

Spesielt matematikk så ut til å bli et fag som kunne hindre henne i å komme inn på drømmestudiet.

– Jeg falt fullstendig av mattefaget allerede første året på ungdomsskolen. Deretter fortalte jeg at jeg ville ha over 5 i snitt for å komme inn på bioteknologistudiet på NMBU. Jeg forventet egentlig at folk skulle le av meg, men det var det ingen som gjorde, i stedet fikk jeg all den hjelpen jeg trengte.

Det beste med Bjørknes

Oda er ikke i tvil om at det beste på Bjørknes var å ha flinke, interesserte lærere som var villige til å gjøre noe ekstra for elevene sine. Hun hadde lærere som brukte pausen sin på å sitte sammen med henne i klasserommet og diskutere fag, selv om hun hadde spørsmål som ikke var en del av pensum.

– Jeg hadde mange spennende samtaler i pausene, spesielt med Bjørn og Stefan, da jeg hadde naturfag og biologi. Jeg hadde også lærere som sa ja til å rette oppgaver de ikke hadde bedt meg om å levere inn, det er helt utrolig at de orket å bruke så mye tid på meg.

Det beste minnet

De gode minnene er mange, så det er vanskelig å velge bare ett, synes Oda. Som den gangen hun oppdaget at hun likte fagene nynorsk og historie, takket være Åsa og Ellen som klarte å gjøre fagene spennende og interessante. Eller det å sanke sekser etter sekser på vitnemålet, kanskje var det de gangene hun hadde lab og feltkurs som ga de beste minnene? Nei, det er faktisk den siste mattetimen hun hadde som har satt det dypeste sporet.

– Det var eksamensperiode så ingen av elevene hadde tid til å møte opp, men jeg skulle på død og liv møte opp i 100 % av timene, så jeg var der likevel. Mattelæreren min, Siv, sa da at siden jeg var den eneste som var i timen, så kunne jeg få velge hva vi skulle fokusere på. Jeg hadde én ting jeg virkelig trengte hjelp til, og jeg var litt redd for å spørre fordi det var noe jeg burde ha kunnet fra før, men jeg spurte henne om hun kunne lære meg deling for hånd.

Siv hadde ikke sett rart på henne engang. Ikke kommet med en eneste kommentar om at dette var noe hun burde ha lært for mange år siden, tenk å ikke kunne noe så grunnleggende. Oda kom antakelig til å slite på eksamen. Nei, Siv bare smilte hyggelig, plukket opp krittet og begynte å vise henne hvordan det hele skulle gjøres. Deling for hånd.

– Jeg har aldri møtt en liknende mattelærer. Da jeg hadde matte første året på universitetet fikk jeg en B, det er i stor grad takket være Siv.

Hvorfor andre bør velge Bjørknes

Det er et høyt eksamensfokus på Bjørknes, og det hjalp Oda i å bli trent i hvordan hun skulle ha muntlig og skriftlig eksamen, i tillegg er pensum veldig eksamensrettet. Også har vi disse lærerne da.

– Bjørknes har lærere som er villige til å hjelpe elevene å nå akkurat de målene de har satt seg, uansett om de vil ha 6 i alle fag, eller om de bare trenger å stå. Det er undervisning som passer alle.

 

Nådde målet om medisinstudietIMG_6507

Frida hadde etter videregående veldig lyst til å begynne på medisinstudiet. Hun hadde i utgangspunktet gode karakterer, men ikke gode nok for å komme rett inn på medisin. Frida måtte blant annet forbedre en 3’er i spansk som trakk snittet betydelig ned. Motivasjonen for å lære spansk var i utgangspunktet liten, og valget falt da på Bjørknes Privatskole ettersom hun hadde hørt mye bra om skolen.

Motiverte lærere på Bjørknes

I spanskklassen på Bjørknes traff jeg mange elever i samme situasjon som meg, og alle var veldig motiverte til å gjøre det så bra som mulig som privatist. Dette gjorde at det ble et veldig godt læringsmiljø i klassen og motivasjonen min endret seg fort fra å bare ville forbedre karakteren min til å faktisk lære så mye spansk som mulig. Med hjelp fra en utrolig dyktig og inspirerende lærer som satte krav til oss studentene var læringskurven bratt. I løpet av et semester kunne jeg mer spansk enn hva jeg hadde prøvd å lære på de to årene med spansk på videregående. Det ble bare morsommere og morsommere jo mer man lærte. På slutten av skoleåret var det egentlig bare gøy å skulle gå opp til muntlig eksamen, fordi jeg faktisk kunne ha hele samtaler om ulike temaer på et annet språk. Resultatet på både muntlig og skriftlig eksamen ble derfor veldig bra, og jeg nådde målet mitt om å komme inn på medisinstudiet i Bergen. Nå går jeg 2. året på medisin, og trives veldig godt. Når jeg tenker tilbake på Bjørknestiden min har jeg bare gode minner og jeg er takknemlig for all hjelp jeg fikk av administrasjonen, medelever og lærere til å nå mine mål.

 

Fra drøm til virkelighetIMG_6281

Elida mistet motivasjonen på videregående, og avsluttet etter 2 ½ år. Hun valgte å ta noen friår for å finne ut av hva hun ville gjøre videre i livet. Det tok ikke så lang tid før hun innså at mange dører var stengt uten generell studiekompetanse. Det var da hun fikk tips av sin bestemor om at Bjørknes kunne være det rette stedet for henne.

Hun pakket bagen og flyttet til Oslo, fast bestemt på å omsider skaffe seg generell studiekompetanse. Elida fant raskt ut at dette var det beste valget hun hadde tatt på lenge. Skolen tilrettela for hennes behov, og her følte hun seg både sett, hørt og respektert. Dette var en ny erfaring for henne, da hun på videregående hadde opplevelsen av å ikke bli lagt merke til, og at lærerne egentlig ikke brydde seg.

Studiene ved Bjørknes var også krevende. Da Elida fikk en knekk etter et halvt års tid, kom hun ned på kontoret og tok en prat med rektor Stefan. Her fikk hun gode råd og tips om å ikke stresse studiene, og ble betrygget med at dette kom til å gå helt fint. Etter denne pep-talken, gikk veien videre til at Elida avsluttet med gode karakterer fast bestemt på å starte for seg selv.

Drømmen om eget selskap

Hun driver nå selskapet ”Floral Image”, et konsept som leier ut flotte blomsterbuketter til selskaper og hotelldrift. Hun har mange spennende forretningsplaner om videre fremdrift av selskapet, og vi gleder oss til å følge henne fremover!

 

Sindre sikret seg en plass på juss-studietfullsizerender

Sindre (21) startet på Bjørknes privatskole høsten 2015, og avsluttet skolegangen før sommeren 2016.

Høsten 2015 valgte Sindre å ta norsk skriftlig  og samfunnsfag, som en forberedelse til jusstudiene. I vår tok han biologi, naturfag og geofag.

– Jeg tok realfagene for å få tilleggspoeng. Jeg skal begynne på jusstudiet i Bergen i høst, og ville få realfagspoeng. Karaktersnittet mitt fra videregående skole var det samme som snittet for å komme inn, så jeg ville være på den sikre siden.

Skreddersydd timeplan

– Jeg trivdes veldig godt på Bjørknes Privatskole! I  vårsemesteret var jeg mer på skolen fordi jeg hadde flere timer, og da ble jeg enda bedre kjent med klassekameratene mine. Skolen var også flink  til å organisere kollokviegrupper utenom timene, som gjør at man blir godt kjent, og at man får ekstra utbytte av undervisningen.

Sindre trekker frem den fleksible timeplanen som noe av det beste med å studere på Bjørknes privatskole.

– Jeg fikk flere  alternativer til hvordan jeg kunne legge opp timeplanen, slik at det kunne kombineres med jobb og andre ting. Det var utrolig ålreit å kunne ha litt å velge mellom, slik at studiene ble mest mulig effektive.

Eksamensrettet undervisning

Sindre mener at det som skiller Bjørknes privatskole fra andre skoler er fokuset på eksamen.

– Det var veldig deilig at undervisningen var så eksamensrettet. Fokus var hele veien på faget og på det som var relevant. Samtidig må man jo gjøre jobben selv, men lærerne legger godt til rette for at du skal kunne gjøre en god jobb.

All jobben Sindre la ned, ga resultater, og sikret han en plass på jusstudiet i Bergen.

 

Helga fikk hjelp til å realisere veterinærdrømmen image1

Helga (23) avsluttet våren 2016 et års skolegang på Bjørknes Privatskole. Drømmen er å bli veterinær, og for å oppfylle kravene trengte hun realfag. På videregående gikk Helga på medier og kommunikasjon, og manglet derfor de obligatoriske realfagene. For å komme inn på veterinærstudiet trenger man enten matte R1 eller matte S1+S2 og kjemi.

Helga studerte både biologi 1, kjemi 1  og 2, norsk og matte S1 og S2.

– Jeg trivdes veldig godt på Bjørknes Privatskole. Det var et svært bra læringsmiljø, med   motiverte studenter. Klassekameratene mine hadde også høye ambisjoner, og ville inn på studier som medisin og psykologi, og det var veldig motiverende. Lærerne var  klar  over hva målene våre var, og jobbet med dette for øyet. Hovedpoenget var jo å stå på eksamen og få gode karakterer, så undervisningen var  eksamensrettet.

Hun understreker samtidig at man selv må satse og jobbe hardt for å oppnå det man vil.

Intensivt skoleår

– I forhold til andre skoler var det jo hardt, for det er ganske intensivt. Fag man vanligvis tar over et helt skoleår, tar man på ett semester. Man må lese mer og satse for å oppnå det man vil, samtidig hjelper det veldig å være så  motivert som jeg var.

Høsten 2016 starter Helga på veterinærstudiet i Oslo.

 

Mange skritt nærmere å bli psykologlavrans

Lavrans (21) skal bli psykolog. Etter ett år på Bjørknes Privatskole er han nærmere målet.

Lavrans tok engelsk, biologi, geofag, norsk, matte og psykologi 1 og 2. Noen av fagene tok han for å forbedre karakterer, og realfagpoengene gjør at han stiller sterkere i kampen om å komme inn på profesjonsstudiet i psykologi i Oslo.

  Jeg har hatt lyst til å bli psykolog siden jeg innså at jeg ikke kom til å bli profesjonell fotballspiller. Jeg fikk ikke plass på studiet i år, men det er ikke et spørsmål om jeg skal komme inn, det er egentlig bare et spørsmål om når. Heldigvis har jeg noen alderspoeng som venter på meg neste år, og jeg vurderer å ta et realfag eller to til for å være helt sikker.

Faglig dyktige lærere

Profesjonsstudiet i psykologi er et av  studiene i Norge som det er vanskeligst å komme inn  på, og konkurransen er beinhard.

Han understreker at han trivdes godt på Bjørknes Privatskole .

– Lærerne er veldig faglig dyktige, det er ikke tilfeldig at akkurat disse underviser ved denne skolen.

 

image1Bjørknes gjorde studiene morsommere

Eirin (22) skal inn på medisinstudiet i Bergen, og for å komme inn på en av Norges mest ettertraktede utdanninger må man jobbe beinhardt.

– Jeg har gått på Bjørknes Privatskole i to år til sammen, og ble ferdig rett før sommeren 2016. Jeg gikk på befalsskolen etter videregående, men ble skadet og måtte slutte. I stedet valgte jeg å ta opp fag for å komme inn på medisin.

Å studere på Bjørknes er ikke bare enkelt, men det er verdt innsatsen.

– Det var veldig krevende på mange måter. Samtidig var det veldig flinke lærere, de gjorde det gøy og inspirerte oss til å få gode resultater. Lærerne hadde absolutt et stort fokus på at vi skulle gjøre det bra, og la ned mye innsats for at vi skulle nå målet vårt.

Med motivasjonen kommer resultatene

Eirin har tatt biologi 1 og 2, og matte S1 og S2. Matten er for øvrig et krav for å komme inn på studiet. Hun tok opp fagene både for å forbedre karakterene fra videregående, og for å få ekstra realfagspoeng for å stille enda sterkere.

– Årene på Bjørknes Privatskole gjorde det mye morsommere å gå på skole enn det hadde vært tidligere. Jeg ble motivert på en helt annen måte, og jeg merket at så lenge motivasjonen var der, skulle det ikke så mye til for å få gode resultater.

 

Fra Bjørknes Privatskole til medisin på UiO!16809638_10154837333170491_1344651597_n

Jeg heter Emilie Eriksen Tansø, og er tidligere elev fra Bjørknes Privatskole. For tiden studerer jeg medisin på Universitetet i Oslo. Dette hadde ikke vært mulig uten to år på Bjørknes.

Jeg hadde ikke de karakterene jeg trengte for å komme inn, eller nok realfagspoeng. Jeg hadde hørt mye bra om Bjørknes, og etter en samtale med skolen bestemte jeg meg for å begynne å ta opp samtlige fag som privatist.

Da jeg startet på Bjørknes Privatskole, ble jeg møtt med lærere som virkelig brenner for faget sitt, og som ønsket at jeg skulle lykkes på eksamen. Jeg forbedret en rekke karakterer, men de fagene som kanskje overrasket meg mest, var kjemi, fysikk og spansk, nettopp fordi dette var fag jeg slet mye med på videregående. Jeg gikk fra 3 til 6 i disse fagene. Biologi hadde jeg heller aldri hatt, og dette viste seg å bli mitt favorittfag. Dette kom også veldig godt med da jeg startet på medisin. Undervisningen var hele tiden eksamensrettet og vi lærte det vi skulle for å kunne oppnå en toppkarakter. Jeg fikk gode tilbakemeldinger underveis på hva jeg måtte jobbe mer med, men også hva jeg var god til.

Jeg har alltid hatet muntlig eksamen, og jeg husker at jeg gruet meg VELDIG mye til den første. Jeg opplevde at det var kjempebetryggende å ha med meg min lærer fra Bjørknes på eksamen. Da hadde jeg alltid med meg noen på ”mitt lag”. De hjalp meg i gang om jeg var nervøs eller stod litt fast. Det ble stilt gode spørsmål slik at jeg kunne få vist frem det jeg kunne.

Jeg føler meg i dag mer rustet til å takle nye utfordringer som jeg vil møte på medisinstudiet på UiO!

.

Henrikke

Skolen har hjulpet meg med å forbedre karakterene mine!

– Hverdagen som privatist krever god struktur mellom forelesninger, jobb, kollokviegrupper og egne hobbyer. Skolen tilrettelegger for samarbeid med andre elever, det setter jeg veldig pris på for da har jeg muligheten til å bli kjent med flere elever i samme situasjon som meg. I tillegg har jeg en gruppe jeg kan forberede meg til eksamen med.

Henrikke har tidligere tatt programfag hos oss, dette har gitt henne et bedre vitnemål, og det har også vekket flere nye interesser hos henne.

– Det har gjort det lettere å finne ut hva jeg ønsker å studere videre.

Ikke som alle andre videregående skoler

– Det som skiller erfaringene fra Bjørknes Privatskole mest fra Henrikkes opplevelse på offentlig videregående skole, er at alle kursene er eksamensrettet og at hver skoletime preges av dette. I tillegg  er lærerne veldig dyktige. Flere har skrevet lærebøker i faget de underviser i.  

– Det som er likt, er den personlige kontakten vi opplever mellom lærer og elev. Det er også tilrettelagt for muntlig prøveeksamen, og fremføringer, alltid med konstruktive tilbakemeldinger. Dette kommer svært god med, slik vet du til enhver tid hva som må forbedres.

Som elev får man derved bevissthet om hva man må arbeide med før man skal i ilden. Henrikke oppsummerer tiden på Bjørknes slik:

– Bjørknes Privatskole har hjulpet meg til bedre karakterer og høyere poengsum , og gitt meg venner jeg ikke ville vært foruten.

Camilla trengte en skole med gode lærere – da falt valget på Bjørknes

Nå har hun snart vært elev på Bjørknes Privatskole i ett år, les hennes erfaringer her. Camilla Braaten Christiansen (25) fra Oppegård har til sammen tatt opp seks fag på Bjørknes Privatskole:

  • geografi
  • geofag
  • samfunnsfag
  • norsk skriftlig
  • norsk muntlig
  • nynorsk

Grunnen til at hun valgte akkurat Bjørknes var fordi tidligere elever foreslo skolen for henne, og spesielt en av dem har en større påvirkningskraft.

– Min mor gikk også på Bjørknes i sin ungdom og snakket varmt om skolen.

Og på leting etter en skole med gode lærere ble vi hennes førstevalg.

Studietips

Det kan være utfordrende og overveldende å sikte mot toppkarakterer på vitnemålet, men langt ifra umulig! Tipset hun vil gi andre er å møte opp i alle undervisningstimer, og å tørre å spørre dersom det er noe man lurer på.

– Det viktigste for min del har vært å følge kompetansemålene slavisk og å være forberedt på disse.

Mål

Camillas mål er å få gode nok karakterer på vitnemålet til å komme inn på bachelor i sosialt arbeid på VID. Utdanningen passer for dem som ønsker å jobbe med mennesker og kvalifiserer for arbeid med å forebygge, redusere og løse sosiale problemer.

 

Fra svennebrev til generell studiekompetanse

Erlend jobbet som rørlegger i flere år før han bestemte seg for å returnere til skolebenken og få seg et fullstendig vitnemål.

– Jeg hadde vel egentlig forestilt meg at det skulle bli tøffere å ta opp fag etter flere år uten å ha vært på skolen. Men Bjørknes har et bra opplegg og tilbyr god oppfølging, så det var aldri et problem, forteller Erlend Randen.Bilde av Erlend Randen elev

Erlend er et godt eksempel på at det aldri er for seint å endre retning. Da han gikk på videregående, tok han et valg han da følte var midlertidig, fordi det rett og slett var det som virket allright der og da. Allerede den gangen hadde han bestemt seg for at han skulle returnere til skolebenken, en eller annen gang.

– Jeg valgte å ta opp fag på Bjørknes Privatskole etter litt søking rundt omkring, fordi det virket som den mest seriøse skolen som har denne typen tilbud. Forøvrig hadde jeg hørt utelukkende positive ting om skolen.

Erlend tok de fagene han manglet for å få studiekompetanse, pluss matte og fysikk. Og i dag studerer han realfag på universitetet i Oslo. Om han skulle anbefalt Bjørknes Privatskole til andre, har han følgende å si:

–  Skolen har veldig dyktige lærere, som åpenbart er sterkt engasjerte i de fagene de underviser i. Og det er ikke til å unngå at det smitter over på elevene. Til og med fag som jeg tidligere husker som kjedelige, kan jeg strekke meg så langt som til å si at jeg syntes var spennende.

Åpen dag våren 2017

Se den flotte filmen fra Åpen dag her 🙂