Forbereder seg til eksamen på gravlund

I mange år har norsklærer Kjersti Birketvedt invitert elevene til å bli med på vandring i Vår Frelsers Gravlund. Nå skal du få høre hvorfor.

Om du ikke har fått det med deg allerede, så er ikke Bjørknes Privatskole helt som andre videregående skoler. På Vår Frelsers Gravlund besøker Kjersti og norskelevene nemlig noen av gravene til forfatterne som de har lest diktene til på skolen. Og hensikten bak turen er å forberede dem ekstra godt til eksamen.

– Vi starter ved Wergelands grav, og der leser vi noen av dødsdiktene hans – «Til min Gyldenlak» og kanskje teksten «Jeg dør».  Via dem får elevene repetert noe av kjennetegnene ved romantikken og Wergelands liv.  Så hedrer vi søsteren som ligger rett bak – og snakker noe om Camilla Colletts liv og kvinnens stilling i hennes levetid, forteller Kjersti.

Derfra går de forbi P.C. Asbjørnsen der de ikke leser noe, men ser på bautaen og snakker om hans rolle som eventyrsamler, og det språkhistoriske aspektet. Og videre over haugen til Bjørnson og Ibsen.

– Ved Bjørnson leser vi selvsagt «Ja, vi elsker» og får dermed gjennomgått litt Norges- historie og repetert noe om Bjørnsons betydning for sin samtid. Hos Ibsen fokuserer jeg på monumentet som har både hammeren og laurbærkransen som symboler.

På vei tilbake går Bjørknes-elevene forbi mange kjente forfattere, fra Krohg og Welhaven til Øverland og Prøysen. Siste stopp er Ivar Aasens grav der de leser strofen fra Håvamål, og får repetert hans betydning for vår språkhistorie. Er det ekstra fint vær tusler de videre ned Telthusbakken, krysser Akerselva og tar en kaffe på Grünerløkka.

Trenger du å forbedre karakteren i norsk? Snakk med våre rådgivere!