Hvordan kombinere studier og jobb?

For å kunne skape en god balanse mellom jobb og studier har vi samlet noen tips til hvordan du kan utnytte tiden på best mulig måte.

Mange jobber ved siden av studiene, mens noen jobber fulltid og studerer, velger andre å ha en deltidsjobb og ta opp fag. Avhengig av tid og økonomi kan du kombinere slik det passer deg.

Bruk kalenderen på mobilen til å planlegge

Planlegging er det viktigste verktøyet du har når du har travle perioder. Kanskje har du skaffet deg en almanakk eller lignende hvor du skriver ned alt du skal, bør og må, i tillegg til lekser og andre aktiviteter. Er du som de fleste av oss starter du med friskt mot, fyller inn dag for dag, uke for uke, men så tar den mer plass enn mobilen og ender fort på nattbordet hjemme. Ja, der ligger den fint, men til liten nytte. Mobilen derimot er så å si alltid med, og kalenderen her kan bli din beste venn. En annen praktisk ting med en elektronisk kalender er at du kan synkronisere den med familie, venner, medstudenter eller kolleger, slik at dere kan planlegge tid sammen, lesegrupper eller skyss til og fra skole og jobb.

Lag deg en fast plass for studier

Med full timeplan bør du tilrettelegge for en komfortabel og praktisk plass for selvstudier. Har du en egen pult eller bord til rådighet kan du lage plassen hyggelig, ryddig og sette frem det du trenger av rekvisita (penner, notatblokker, binders osv.). Er plassen innbydende og tilrettelagt kommer du raskere i gang. I alle fall etter at du har tatt et fint bilde til Instagram og hashtagget det med motiverende tekst.

Benytt alle muligheter til å lese og notere

Bruker du mye tid på å reise til og fra skolen, eller kanskje til jobben? Ta med deg notatene dine i vesken eller sekken, så kan du lese når du sitter på bussen eller mens du venter på venner på kafé. Mange fagbøker har et sammendrag etter hvert kapittel, dette kan du lett kopiere og ha med deg. Fyll på med egne notater, og bruk disse til å friske opp hukommelsen din mens du er på farten.

Sett av tid til avslapping og planlegg noe koselig

Selvsagt skal du studere, lære, jobbe og levere, men det er viktig å sette av litt tid til avslapping og kos. Prioriter for eksempel litt tid til en rolig nedtrapping før sengetid. La hodet hvile og kjenn at kroppen slapper av. Kombinering krever balanse, så husk også å sette av tid til venner og familie. En tur på kino eller et koselig kafébesøk kan være akkurat det avbrekket du trenger for å få påfyll av energi, samt lyst til å lese igjen.

Hold deg i bevegelse

Du trenger ikke å planlegge et fysisk maraton i tillegg til jobb og studier, men enkel mosjon hjelper både kropp og sinn til å yte maksimalt. I en travel hverdag kan et velkjente tips som å ta trappen istedenfor heisen være det som skal til, men har du mulighet så ta deg gjerne en tur i skog og mark. Mange av vår tids kjente ledere sverger til fysisk aktivitet, så det må jo være noe i det.
Det er krevende å studere og jobbe samtidig, men med planlegging og en god balanse mellom studier, jobb og fritid vil du nå dine mål.