Hvordan ta eksamen som privatist

Du kan ta eksamen i fag du ikke har fra før eller forbedre karakterene dine i fag du har tatt tidligere. Her kan du lese det du trenger å vite om å ta eksamen som privatist.

Mange velger å ta opp fag som privatist fordi de ønsker å ta nye programfag etter endt videregående utdanning. Andre opplever at karakterene de fikk på videregående skole ikke er gode nok når de skal søke seg inn på høyskoler og universiteter.

Standpunkt- og eksamenskarakter

Dersom du avlegger ny eksamen i et  fag der du hadde  standpunktkarakter og eksamenskarakter, vil den nye karakteren erstatte både standpunkt- og eksamenskarakter. Du kan velge å ikke bruke den nye karakteren dersom dette fører til at totalsnittet ditt blir dårligere.

Antall forsøk

Du kan ta opp fag så mange ganger du vil. Her er det ingen begrensninger.

Oppmeldingsfrist

Alle som vil kan melde seg opp til privatisteksamen i november – desember og mai – juni hvert år. Vanligvis er fristene for oppmelding   15. september og 1. februar. Her kan det være forskjeller fra fylke til fylke.

Eksamensperiode

Eksamensperioden varer fra ca. 23. april til ca. 23. juni i vårsemesteret, og fra ca. 15. november og til ca. 23. desember i høstsemesteret.

Eksamen uten undervisning

Følger du nettkurs eller  ønsker å lese til eksamen på egenhånd uten å ha undervisning eller bli fulgt opp av lærere, kan du melde deg du deg opp til eksamen hos ditt lokale privatistkontor via privatistweb.no.

Hvordan melde seg opp til eksamen

Du har selv ansvar for å melde seg opp til eksamen innen de frister som gjelder. Du melder deg opp til eksamen på privatistweb.no.

Pris på privatisteksamen

Det koster 1000 kroner å avlegge privatisteksamen i nye fag, og 2000 kroner for å avlegge eksamen i fag du har karakter i fra før.

Vi hjelper deg

Bjørknes Privatskole har over 60 års erfaring med å tilby privatister undervisning. Hos oss kan du ta opp fag over nett eller som student ved vår skole i Oslo. Bjørknes har nettkurs i alle de 6 “studiekompetansefagene”. Vi samarbeider med NKI for å tilby nettstudier i en rekke realfaglige programfag til elever fra hele landet. For nettstudier er det rullerende opptak gjennom hele skoleåret, altså ingen søknadsfrist. Hos oss kan du velge fagene du trenger for å forbedre vitnemålet ditt, og du vil få tett oppfølging i de fagene du velger.

Trenger du hjelp? Snakk med våre rådgivere.