Med ren viljestyrke og gode lærere er alt mulig

Det fikk Oda erfare. I dag er hun på sitt tredje år på bioteknologi på NMBU. Til tross for at hun har ADHD, dyskalkuli og blitt fortalt at “alt hun kan er å tegne”.

– Jeg fikk et veldig godt grunnlag i alle fagene jeg hadde på Bjørknes, spesielt i naturfag og biologi, som har vært spesielt relevant for mine studier. Det som er så fint med akkurat Bjørknes, er at jeg fikk lære så mye utenom det som var pensum. Det var ikke det at fagene var vanskeligere enn de skulle være, men jeg fikk hjelp til å lære mer på egenhånd der jeg var spesielt interessert, forteller Oda Mamen.

Så i tillegg til å bli ekstra forberedt til sitt fremtidige studium, forbedret Oda karakterene drastisk på bare ett år. Med ADHD, dyskalkuli og tidligere blitt fortalt at hun burde satse på en kunstutdannelse fordi “det eneste du kan er å tegne”, fikk hun en helt ny giv på Bjørknes Privatskole.

– Jeg tror det var en kombinasjon av at jeg hadde funnet en utdannelse jeg var motivert for å jobbe for, og at jeg fant et sted hvor folk var villige til å gjøre det de kunne for å hjelpe meg å nå dette målet. Jeg er veldig glad for at ingen på Bjørknes fortalte meg at jeg siktet for høyt.

Spesielt matematikk så ut til å bli et fag som kunne hindre henne i å komme inn på drømmestudiet.

– Jeg falt fullstendig av mattefaget allerede første året på ungdomsskolen. Deretter fortalte jeg at jeg ville ha over 5 i snitt for å komme inn på bioteknologistudiet på NMBU. Jeg forventet egentlig at folk skulle le av meg, men det var det ingen som gjorde, i stedet fikk jeg all den hjelpen jeg trengte.

Det beste med Bjørknes

Oda er ikke i tvil om at det beste på Bjørknes var å ha flinke, interesserte lærere som var villige til å gjøre noe ekstra for elevene sine. Hun hadde lærere som brukte pausen sin på å sitte sammen med henne i klasserommet og diskutere fag, selv om hun hadde spørsmål som ikke var en del av pensum.

– Jeg hadde mange spennende samtaler i pausene, spesielt med Bjørn og Stefan, da jeg hadde naturfag og biologi. Jeg hadde også lærere som sa ja til å rette oppgaver de ikke hadde bedt meg om å levere inn, det er helt utrolig at de orket å bruke så mye tid på meg.

Det beste minnet

De gode minnene er mange, så det er vanskelig å velge bare ett, synes Oda. Som den gangen hun oppdaget at hun likte fagene nynorsk og historie, takket være Åsa og Ellen som klarte å gjøre fagene spennende og interessante. Eller det å sanke sekser etter sekser på vitnemålet, kanskje var det de gangene hun hadde lab og feltkurs som ga de beste minnene? Nei, det er faktisk den siste mattetimen hun hadde som har satt det dypeste sporet.

– Det var eksamensperiode så ingen av elevene hadde tid til å møte opp, men jeg skulle på død og liv møte opp i 100 % av timene, så jeg var der likevel. Mattelæreren min, Siv, sa da at siden jeg var den eneste som var i timen, så kunne jeg få velge hva vi skulle fokusere på. Jeg hadde én ting jeg virkelig trengte hjelp til, og jeg var litt redd for å spørre fordi det var noe jeg burde ha kunnet fra før, men jeg spurte henne om hun kunne lære meg deling for hånd.

Siv hadde ikke sett rart på henne engang. Ikke kommet med en eneste kommentar om at dette var noe hun burde ha lært for mange år siden, tenk å ikke kunne noe så grunnleggende. Oda kom antakelig til å slite på eksamen. Nei, Siv bare smilte hyggelig, plukket opp krittet og begynte å vise henne hvordan det hele skulle gjøres. Deling for hånd.

– Jeg har aldri møtt en liknende mattelærer. Da jeg hadde matte første året på universitetet fikk jeg en B, det er i stor grad takket være Siv.

Hvorfor andre bør velge Bjørknes

Det er et høyt eksamensfokus på Bjørknes, og det hjalp Oda i å bli trent i hvordan hun skulle ha muntlig og skriftlig eksamen, i tillegg er pensum veldig eksamensrettet. Også har vi disse lærerne da.

– Bjørknes har lærere som er villige til å hjelpe elevene å nå akkurat de målene de har satt seg, uansett om de vil ha 6 i alle fag, eller om de bare trenger å stå. Det er undervisning som passer alle.