Slik forbereder du deg til muntlig eksamen

Slik forbereder du deg til muntlig eksamen

Muntlig eksamen er for mange den skumleste eksamensformen, men frykt ikke, her har vi noen gode tips til hvordan du kan stille litt mer forberedt.

Først og fremst må du være klar over at inne i eksamenslokalet vil du møte en eksaminator og sensor som ønsker at du skal lykkes og har full forståelse for at du er nervøs. Så lenge du stiller forberedt, har du ingenting å grue deg til. Nå skal du få høre hvordan:

Øv på å snakke

For å lykkes med eksamen forutsetter det selvsagt at du kan fagstoffet godt, men du må også øve på å snakke om stoffet. Skal du ha en presentasjon, så øv på å holde den for deg selv og for andre, og snakk med medelever om pensum. Mange har utbytte av en prøveeksamen før den virkelige prøven, og på Bjørknes kan du få tilbud om det. Snakk med faglæreren din!

Visualiser eksamenssituasjonen

Se for deg at du befinner deg i eksamenslokalet, hilser på sensor og alt som hører med i situasjonen du kommer til å møte. Se for deg hvordan du tror det kan bli, og tenk på at du skal være rolig og behersket.

En god natts søvn

Ikke sitt oppe for å pugge natten før, men få deg heller en god natts søvn slik at du føler deg uthvilt og opplagt på eksamensdagen. Visste du at søvn er viktig for læring?

Antrekk

Det du trenger å tenke på når du kler deg denne dagen, er at du er deg selv og føler deg komfortabel.

Gjenta spørsmålet

Du kan kjøpe deg litt tid, roe deg ned og sørge for at du forstår hva sensor spør om ved å gjenta spørsmålene du blir stilt.

Jernteppe

Manges store skrekk er å få jernteppe på muntlig eksamen, men dersom det faktisk skulle skje, er det bare å være ærlig på det og si det som det er. Du befinner deg i et rom med forståelsesfulle folk som vil deg vel.

Kroppsspråk

Du skal ikke bare kommunisere med ord, men tenk også på kroppsspråket ditt. Vis engasjement og illustrer poengene dine ved å bruke kroppsspråk, og en god holdning vil også påvirke selvtilliten din og hvordan du føler deg.