Vanlige spørsmål om vitnemål

Vanlige spørsmål om vitnemål

Er det noe du lurer på angående ditt vitnemål? Vi har samlet ofte stilte spørsmål om vitnemål, så kanskje du finner svaret på spørsmålet ditt her?

Har jeg generell studiekompetanse?

Her er en oversikt over hvordan du kan få generell studiekompetanse. Er du fortsatt i tvil kan du ta en prat med våre rådgivere.

Kan jeg ta vekk gamle fag og sette inn nye fag?

Ja, det er fullt mulig, men dette bør du snakke med rådgiver om. Dette gjelder først og fremst programfag. Programfag er spesielle fag for det utdanningsprogrammet og programområdet du velger.

Hva skjer med de gamle karakterene mine når jeg forbedrer?

Karakterene du oppnår på nye eksamener vil erstatte tidligere standpunkt- og/eller eksamenskarakterer.

Hva skjer hvis jeg får en dårligere karakter enn jeg har fra før?

Du beholder den beste karakteren.

Har jeg førstegangsvitnemål?

Et førstegangsvitnemål er vitnemålet du får når du har fullført og bestått videregående skole på totalt tre år. Med dette vitnemålet kommer du i kvoten for førstegangsvitnemål når du søker opptak til høyere utdanning. Du må da ikke ha fylt mer enn 21 år i løpet av søkeåret. Les mer om førstegangsvitnemål her.

Hvordan regner jeg ut poengsummen på vitnemålet mitt?

Først må du ta karaktersnittet ditt og regne det om til karakterpoeng, deretter legger du til andre poeng. Les mer om hvordan du regner ut poengsummen her.

Jeg skal ta et nytt fag for å kvalifisere meg til ingeniørstudiet, søker jeg fortsatt i kvoten for førstegangsvitnemål?

Nei, det gjør du ikke. Med en gang du gjør endringer på, eller tilføyelser til, vitnemålet ditt etter at din treårige videregående utdanning er fullført, søker du i ordinær kvote.